Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев и приятели организират тази неделя Благотворителен

...
Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев и приятели организират тази неделя Благотворителен
Коментари Харесай

Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ - да твориш въпреки трудностите и в името на изкуството

Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев " и другари провеждат тази неделя „ Благотворителен концерт – матине “ с идеята да съберат средства за реставрацията и реконструкцията на постройката си. Събитието е от 11 часа на 10 декември в Дома на културата „ Борис Христов ”. В името на благородната цел доста актьори ще се включат в събитието, с цел да дадат поддръжка на един от най-старите хорове в България. Публиката ще се наслаждения на осъществяванията на хор " Ангел Букорещлиев ", виртуозният цигулар Маестро Мичо Димитров,  Калоян Куманов - акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка, Ралица Ботева – пиано, танцовото дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев, джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор " Детска китка " с диригент Яна Делирадева.
Прочетете още
Входът е с благотворителни предложения, които можете да намерите на място в ДК „ Борис Христов “, преди началото на събитието.  Ще има сложена и кутия за дарения пред залата.

Реконструкцията и реставрацията на близо 100-годишната постройка е неотложно, защото артистите работят при тежки условия. Прозорците са в сериозно положение, инсталацията не може да издържи при включването на отоплителни уреди. Дори и това обаче не стопира ентусиазма на хора и диригента Илиян Тиганев. Младият актьор е този, който се трансформира в птица Феникс за музикалната институция и с доста непримиримост и пристрастеност съумя да я върне както на национална сцена, по този начин и на интернационална.

На въпрос какво стимулира един сполучлив музикант с безчет благоприятни условия да поведе тази борба, Илиян дава отговор: „ Много са аргументите. На първо място е любовта ми към музиката като цяло. Но още по-мотивиращ е заразителният възторг, който струи от всички тези хора, с които творим дружно музика в хора ”.

Той е безапелационен, че продължението на това възрожденско дело, на тази 127-годишна жива традиция, задължава.

„ Мотивира ме мисълта, че това да работя с тези прелестни, всеотдайни, въодушевени, пеещи самодейци, е шанс, който може да се падне веднъж в живота, и то на малко на брой определени. А те желаеха аз да съм техният диригент. Нашата обща задача е да въодушевяваме, колкото се може повече хора, да им предаваме любовта към песента, а най-много любовта към българската ария. Това може да бъде реализирано единствено и само в случай че го вършим откровено, почтено, въодушевено, с цел да доближи до сърцата и душите на хората ”, споделя Илиян.

Диригентът е ученик на Музикалното учебно заведение под тепетата и на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев ”.  Обучава се и в Conservatorio di Musica " G. Tartini " в италианския град Триест. Илиян е създател на музиката за химна на театралния фестивал „ Сцена на кръстопът ”.

Началото на хора е от 1895 година като Любителски мъжки хор, а за диригент е поканен Ангел Букорещлиев. Насърчени от триумфа, на 4 март 1896 година артистите и Ангел Букорещлиев основават Пловдивското певческо сдружение, което застава отпред на битката за културно превъзходство над гърците. През 1928 година Певческото сдружение се снабдява със лична постройка, в която осъществява своята активност и до през днешния ден. Репертоарът им е разнороден и застъпва редица произведения от български композитори. Оркестърът и хоровите сформира развиват оживена концертна активност.

И по този начин и до днешни дни, над век по-късно, хористите на Пловдивското певческо сдружение не престават с възторг да поддържат пламъка на любовта към песента. През  годините диригенти на Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ са били Антон Цариградски, Емануил Манолов, Иван Кочетов, Светослав Обретенов, Асен Диамандиев, Ули Порязов, Месру Мехмедов, Крикор Четинян, Никола Липов, Весела Гелева, Алеко Антонов, Д. Хофман, Цв. Цветков.

Може да подкрепите идеята за набиране на средства за реституция и реорганизация на постройката на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев "  и по банков път: 

IBAN: BG15SOMB91301060015602
Общинска банка АД.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР